Lištička - od začátků po současnost


 

Vážení návštěvníci,

dovolte, abych Vás ve zkratce provedla historií chovatelské stanice LIŠTIČKA (CCOC).


Počátky mé kynologické činnosti se datují od roku 1970, kdy jsem začínala s výcvikovou činností, a to s drsnosrstou foxteriérkou Sašou Luxor, od roku 1972 pak se středními knírači. S nimi jsem složila 29 zkoušek (včetně vrcholových) z výkonu služebních a záchranářských psů, dosáhla vítězství na mnohých závodech (56 absolvovaných) a díky předním umístěním na okresních a krajských přeborech se 2x kvalifikovala na mistrovství ČSSR služebních plemen. Počátkem roku 1979 mi byla registrována chovatelská stanice, věnující se tehdy černým středním kníračům. Stanice se důsledně orientovala na výkon, kladla však důraz i na kvalitní exteriér.

 

V roce 1983 přišlo obrovské okouzlení kavkazskými pasteveckými psy. Ne díky jejich exteriéru, rozhodně krásnému a impozantnímu, ale díky jejich charakteru - silnému, hrdému, velice specifickému, nezaměnitelnému s jinými plemeny. Obdiv k nim s přibývajícími lety neustále sílil, vznikala láska na celý život... Jsou to zcela výjimeční a fascinující psi, fyzicky a charakterově mocní, velmi tvrdí i něžně jemní zároveň. Dny s nimi jsou naplněné vzrušujícími zážitky a výzvami, které je nutné s pokorou přijímat - a milovat.

 

Kavkazáčky vlastníme a cvičíme od roku 1985, prvním byla Fanka Ohrožený ranch a následně Giza Ohrožený ranch, s kterými jsem se věnovala pouze výcviku (poslušnost, stopy, obrany). V tomto období jsme měli také ovce, naši psi zvládali rovněž základy pastevecké práce a my získali alespoň trochu zkušeností z této oblasti. Zakládající fenou chovu kavkazských psů v Lištičce se stala až naše třetí fena, Chirley Ohrožený ranch. První vrh odchovala v roce 1989.

 

Skvělými maskoty stanice byly v průběhu let dobrmanka, velká kníračka, krysařík a 2 japonské akity (ovlivněné složitými předchozími prožitky, zprvu značně "problémové", později báječné). Chovu těchto plemen se však naše stanice nikdy nevěnovala.

V průběhu doby importovala Lištička 39 zvířat, a to ze špičkových chovů Běloruska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Španělska, Ruska a Ukrajiny. Úspěšní plemeníci (mnozí z nich zasáhli do chovů řady dalších chovatelů, nejen českých) a nejvýznamnější dovezené feny Liščího chovu jsou uvedeni zde.

 

V roce 2006 se na můj návrh započalo v ČR s organizovaným výcvikem kavkazských psů, a to v Klubu ruských a asijských ovčáckých psů (KRaAOP). Došlo zde k uplatňování mnou vyvinutých metodických postupů, již ověřených a tedy funkčních pro úspěšný výcvik kavkazských psů. Na propagaci, tvorbě norem (výcvikových i chovatelských) a organizování výcviku jsem se pak velmi výrazně podílela, spolu s několika přáteli (převážně majiteli našich odchovů), v rámci uvedeného klubu až do konce roku 2012.

 

V roce 2008 (po téměř 30 letech chovatelské činnosti a 38 letech výcvikové praxe) začala Lištička pořádat i výcvikové akce soukromého charakteru, tzv. Liščí dny. V témže roce jsme také odchovali poprvé vzácná krátkosrstá štěňata aboriginal typu.

 

Liščí odchovy a potomci našich psů dosahovaly v klubových trénincích a pracovních soutěžích KRaAOP, a to po celou dobu našich aktivit v tomto klubu, naprosto špičkových výsledků a získaly řadu ocenění. V březnu 2013 jsme spolu s přáteli z vlastního rozhodnutí ukončili aktivní činnost v KRaAOP. Od června 2013 jsme členy Czech Caucasian Ovcharka Clubu K9 (CCOC), z.s., klubu orientovaného na výcvik, sport a pracovně cílený chov kavkazských psů, který jsme spoluzakládali a s jehož filozofií se plně ztotožňujeme.

 

O našich cílech, současných aktivitách a výsledcích můžete číst podrobně zde.

 

 


Přeji Vám příjemně strávené chvíle na Liščích stránkách.

Eva Červená
 


Vyhledávání

p1019602.jpg

Doprovodná informace k fotografiím na tomto webu:

Kupírování uší je v ČR zakázáno zákony č. 246/1992 Sb. a č. 77/2004 Sb.. Všechny zde uvedené fotografie, logo, texty, tabulky atd. jsou majetkem chovatelské stanice Lištička nebo jsou legálně pořízeny a zveřejněny se souhlasem autorů nebo vlastníků. Žádné zde uveřejněné materiály nesmí být dále šířeny, v jakékoli podobě, bez souhlasu majitelů.

 

Luxusni stranky pro chovatele psu