Važme si tradic

Zamyšlení nad současnou situací v chovu plemene aneb Važme si tradic
(zveřejněno r. 2010)
 
Kavkazského psa po staletí formovaly tvrdé přírodní podmínky horských i stepních oblastí, a vytvořily dílo téměř dokonalé - psa hrdého, zdravého, odvážného, schopného žít a samostatně pracovat v jakémkoli klimatickém pásmu.
 

Úkolem a povinností člověka, chovatele, je nezničit toto vpravdě přírodní bohatství, dbát na to, aby plemeno neztratilo čarovnou krásu svého unikátního charakteru a svou fyzickou přizpůsobivost. Zachovat vše to, co staví tohoto impozantního psa do pozice nádherně přitažlivé polodivoké šelmy, žijící s člověkem především pro svoji i jeho potěchu a účelnost. Kavkazský pes může být mazlivý, vroucí, plný něhy, ale musí zůstat i houževnatým, nezdolným, přirozeně zdravým a odolným pracovníkem. Oslavujme šampiony, ale nezapomínejme chovatelsky na prosté hlídače domů, farem, podniků a usedlostí, kteří dnes stále naplňují to, k čemu kavkazské psy sama příroda předurčila před dávnými staletími - být člověku neodmyslitelným pomocníkem. Toto plemeno neformulovaly výstavní kruhy, toto plemeno vytvářela tvrdá práce, ať již se jednalo o střežení stád, majetku či obydlí lidí. Nezapomínejme na to, mějme úctu k těmto psům, respektujme jejich odvěké potřeby, samu přírodu, i práci dávných chovatelů.

 

Dnešní výstavní trend, snaha o prosazování jednoho ”ideálního výstavního typu”, odklon od původních priorit v chovu plemene, dle nichž byl chov těchto psů orientován v minulosti výhradně na výkon, jehož předpokladem je zdraví, je celosvětovým problémem.

 

V exteriéru dbejme o zachování všech přípustných typů, rozsahu výšky, barev a druhů osrstění. Variabilita vždy patřila ke kavkazským psům - važme si této výsady, kterou se chlubí jen málo plemen. Nepřeceňujme nepodstatné nedostatky, malé odklony od ideálu standardu – vnímejme psa jako celek, vyhýbejme se chovatelskému formalismu. Soustřeďme se více na charakter, inteligenci, skutečné zdraví a dlouhověkost než na výstavní tituly. Vnímejme a oceňujme individuální zvláštnosti jednotlivých psů. Zachovejme si objektivitu, zdravý úsudek a toleranci, nedomnívejme se, že jen náš názor, naše vidění a náš vkus je tím optimálním a tedy jedině správným. Ponechme prostor každému k projevení jeho chovatelského umu, k naplnění jeho představ o plemeni v rámci standardu.

 

A především a hlavně, buďme féroví sami k sobě, jeden k druhému a i féroví k našim psům a jejich skutečným potřebám. Je to naprosté minimum, které pro tyto skvělé psy i pro generaci příštích kynologů můžeme udělat.

 

 

Dodatek, r.2016

 

Uplynulo 6 let od napsání tohoto článku. Situace se stále horší, módní trendy celosvětově vítězí.

V roce 2011 získal mezinárodní platnost další ruský standard, který je již čtvrtým! ruským standardem v pořadí. Každý další přinesl výrazné změny. Během let se prudce měnil požadavek na výšku (směrem nahoru), na barvu, na parametry hlavy, na zuby, na temperament a povahu... Původně výrazně specifický a čistě pracovní akční pes se tak poznenáhle přetváří do podoby obřího společenského plemene. Nezbývá než stále apelovat na zdravý rozum a pracovat spolu s těmi, kteří ctí tradice, na zachování původního obrazu plemene. Současný stav několika dalších plemen psů by chovatelům měl být dostatečně varovným příkladem...

 



Vyhledávání

1380533_592590057466403_444513605_n.jpg

Doprovodná informace k fotografiím na tomto webu:

Kupírování uší je v ČR zakázáno zákony č. 246/1992 Sb. a č. 77/2004 Sb.. Všechny zde uvedené fotografie, logo, texty, tabulky atd. jsou majetkem chovatelské stanice Lištička nebo jsou legálně pořízeny a zveřejněny se souhlasem autorů nebo vlastníků. Žádné zde uveřejněné materiály nesmí být dále šířeny, v jakékoli podobě, bez souhlasu majitelů.

 

Luxusni stranky pro chovatele psu